Örebros lekotoper besöktes av Umeåprojektet ”Rörelserika offentliga miljöer”

Örebro kommun är ett föredöme när det gäller att skapa miljöer och ytor för fysisk aktivitet, utifrån rörelseförståelseperspektivet. Den 12 maj fick Örebro visa upp flera av de lekotoper som utvecklats på senare år för en delegation från Umeåprojektet ”Rörelserika offentliga miljöer”.

En lekotop är en plats där lek och landskap är sammanflätade och där man använder sig av naturbaserade lösningar i första hand för att skapa rum och rekvisita till leken. I Örebro kommun genomförs just nu projektet ”Den lekfulla staden” med syfte att skapa bättre lekmiljöer, samt en plattform för kunskapsspridning.

I Umeåprojektet ”Rörelserika offentliga miljöer” ingår 14 olika organisationer, bland annat Change the game, RF-SISU Västerbotten och Umeå kommun, som med Rörelseförståelse som kompass utvecklar nya lösningar för offentliga miljöer som stimulerar till att barn och
unga får ett aktivt liv och kan bli sina bästa jag.

– De ”lekotoper” med bakomliggande insikter som skapats i Örebro inspirerar oss mycket och hjälper oss i vårt arbete. Mimmi Beckman och hennes kollegor på parkenheten i Örebro kommun är fantastiska innovatörer och förebilder. Vi är mycket tacksamma över studiebesöket”, säger projektledaren Ola Svensson, Umeå kommun.

Dela med dig

Fler nyheter

Välkommen på halvdagskonferens – Aktiv transport 30/1

Vi vet att den rörelse vi gör varje dag, som en rutin i vardagen, spelar stor roll för vår hälsa. Att möjliggöra för aktiv transport där invånare ska kunna gå, cykla eller rulla till olika målpunkter är en av de viktigaste formerna av fysisk aktivitet. Aktiv transport kan även ge flera miljömässiga effekter med minskade klimatutsläpp, buller och luftföroreningar.

Den lekfulla staden – Slutseminarie 20 november

Projektet Den lekfulla staden som har pågått i tre år har nu slutförts. Vid ett avslutande digitalt seminarium den 20 november där 150 personer deltog presenterade Sara Frödén från Örebro universitet och Mimmi Beckman från Örebro kommun hur projektet har gått och vilka resultat som uppnåtts. Projektet har finansierats av Vinnova och har genomförts av Örebro kommun, Örebro universitet, RF-SISU Örebro Län och Rörelsenätverket Örebro län.

Nätverket Rörelsefrämjande miljöer – En väg mot bättre folkhälsa

Rörelsenätverket har vid upprepade tillfällen välkomnat personer som är involverade i skapandet, utvecklandet och förvaltningen av olika miljöer till inspirerande möten, som har resulterat i en starkare gemenskap. Dessa sammankomster har utmynnat i ett nätverk som ser det ökade värdet av att strategiskt utforma miljöer som uppmuntrar till rörelse och fysisk aktivitet.