Cykelvänlig
arbetsplats

Rörelsenätverket har tagit över stafettpinnen för cykelvänlig arbetsplats. Cykelvänlig arbetsplats är en av aktiviteterna i det tidigare projektet Tänk tanken som drivits av Region Örebro län. Syftet med projektet var att få fler personer att gå, cykla och åka kollektivt till jobbet och på tjänsteresor – istället för att ta bilen. 

Mål

Skapa en god, jämlik och jämställd folkhälsa genom en rörelserik och aktiv befolkning i Örebro län.

Vinster med att vara cykelvänlig

Det finns många vinster med att vara en cykelvänlig arbetsplats. Medarbetare som rör på sig dagligen mår bättre och är mer sällan sjuka. Visste du att när du cyklar en kvart två gånger om dagen: 

Välj cykeln till och från jobbet och/eller på kortare tjänsteresor så har du vardagsmotionen fixad. På en kvart med cykel kan du ta dig ungefär fem kilometer. Det betyder att om du utgår från Örebro city kan du ta dig till exempelvis Lillån, Vivalla eller Adolfsberg på den tiden. Fler cykelresor har många vinster både för miljön, samhället och den enskilde.

Kriterier för en
cykelvänlig arbetsplats

För att kunna mäta hur cykelvänlig en arbetsplats är så har vi tagit fram 18 kriterier fördelat på tre nivåer. Alla arbetsplatser som uppfyller minst nivå ett kommer att få en utmärkelse att sätta upp på jobbet. 

För att uppnå nivåerna, som går från 1 till 3 där 3 är den högsta, måste ni klara minst fyra av kriterierna på den aktuella nivån och minst fyra av kriterierna på de tidigare nivåerna. 

Delar ni fastighet med en annan arbetsplats så rekommenderar vi att ni samarbetar för att uppnå vissa av kriterierna gemensamt. 

Lycka till! 

Anmälan

Alla arbetsplatser i Örebro län kan delta i Cykelvänlig arbetsplats. Det är kostnadsfritt och har många vinster både för den enskilde, arbetsplatsen, miljön och samhället! 

Ansvarig person

Börja med att utse en ansvarig person eller arbetsgrupp som jobbar med frågan internt och som kan lyfta cykelrelaterade frågor på er arbetsplats. 

Vin pris

Anmäl ert deltagande till  simon.elgbratt@rfsisu.se. När ni anmäler ert deltagande är ni också med i utlottningen av 4 cykelhjälmar till arbetsplatsen. 

Välj nivå

Gå därefter till kriterierna för en cykelvänlig arbetsplats och bestäm vilken nivå ni vill sikta mot. Kom ihåg att inget är hugget i sten och att ni alltid kan jobba för att få fler stjärnor efter hand. 

Redovisning

För att få er utmärkelse för 2024 ska ni redovisa vilka av kriterierna ni uppnått senast 31 december 2024. Ett formulär med instruktioner skickas ut när ni anmäler ert deltagande till Cykelvänlig arbetsplats. 

Vinnaren

I januari 2025 kommer ni få en utmärkelse och vi kommer också utse vinnaren av cykelhjälmarna.