Hem / Om Rörelsenätverket / Goda exempel / Fritidsbanken främjar fysisk aktivitet

Fritidsbanken möjliggör fysisk aktivitet

Efter att projektet runnit ut i sanden har fritidsbanken i Örebro nu invigts. Planerna försenades fem år, men lagom till höstlovet står dörrarna öppna.
– Som ett bibliotek, fast med sport och fritidsprylar, säger Anton Olofsson, som är platschef.För några veckor sedan öppnade en fritidsbank i Odensbacken. Nu har även Örebro stad slagit upp portarna för de som vill låna fritidsutrustning.

– Det är bara att komma hit och se vad som finns, och låna det man vill i två veckor. Alla ska ha möjlighet att testa på olika saker, säger Anton.

Och olika saker finns det på fritidsbanken. Enligt Anton har de upp mot 1500 olika saker. Allt från läng- och alpinskidor, enhjuling och innebandyklubbor till en judodräkt. De fick också in ett bowlingklot.

– Det vet jag inte om vi kommer låna ut, skrattar han.

Banken öppnar nästa vecka och har öppet tisdag, onsdag och torsdag, och kommer framöver att ha öppet en förmiddagstid och två kvällstider i veckan.

– Jag tror örebroarna är sugna på det här. De har faktiskt varit runt på andra fritidsbanker i länet och sagt att de saknar en i Örebro.

Ingen kostnad – prylarna ska användas

Det kostar inget att låna, det krävs heller inte deposition. Inte heller om sakerna går sönder kostar det.

– Grejerna är begagnade, vi vill att de ska användas så mycket som möjligt. De ska sprida glädje istället för att samla damm.

Artikel (SVT Örebro, 20200209)