Aktiv transport
Aktiv transport – Digitala föreläsningar
Rörelsenätverket bjuder in till digitala inspirationsföreläsningar på temat aktiv transport. Detta görs tillsammans med Pep kommun-satsningen där samtliga kommuner i Örebro län deltar. Föreläsningarna ges under fem tisdagar under hösten mellan kl 08.00 – 09.00. Föreläsningarna ger en fördjupning i temat aktiv transport och syftar till att inspirera till fortsatt utvecklingsarbete genom konkreta tips och goda exempel.
Save the date! Den 30 januari anordnas en halvdagskonferens där det ska ges utrymme för närmare dialog kring ämnet aktiv transport. Boka in datumet, separat inbjudan kommer.
När: 22/10, 29/10, 5/11, 12/11, 19/11 kl 08.00 – 09.00.
Plats: Digitalt i Teams, anslutningslänk skickas ut via mail dagen innan föreläsningen.
Anmälan: Senast fredag veckan innan varje föreläsning genom att klicka HÄR. Föreläsningarna är kostnadsfria. OBS! Sista anmälningsdag till första föreläsningen är den 18 oktober.
Program:
Tisdag 22 oktober kl 08:00 – 09.00.
Varje rörelse räknas – Aktiv transport för ett friskare, rikare och mer hållbart samhälle. Veronika Hejdelind, HallemarHejdelind.
Veronica Hejdelind berättar om forskningen som låg till grunden för förslagen för ökad aktiv transport i den statliga utredningen Varje rörelse räknas (SOU 2023:29). Sverige har ett av världens mest stillasittande befolkningar. Vi tillbringar i snitt sjuttio procent av vår vakna tid sittande eller liggande, samtidigt är det många oss som motionerar. Hur går det ihop? Vad kostar stillasittandet samhället? Hur påverkas individ och samhälle? Hur kan vi bryta den negativa utvecklingen? Forskning, fakta och konkreta metoder presenteras.
Tisdag 29 oktober kl 08.00 – 09.00.
Öka den aktiva skoltransporten. Anna-Karin Lindqvist, Luleå tekniska universitet.
Vilka hinder och möjligheter finns det för barns möjligheter att gå och cykla till skolan? Hur kan barns entusiasm överkomma föräldrars tveksamhet? Hur kan skolan, föräldrar och beslutsfattare ge barn bästa möjliga förutsättningar för en hälsosam och hållbar mobilitet? Detta kommer Anna-Karin föreläsa om som är bitr professor vid Luleå Tekniska Universitet och forskar om barn och fysisk aktivitet. Hon har trettio års erfarenhet av utbildning och har bla utvecklat den treåriga utbildningen “Hälsovägledning”.
Tisdag 5 november kl 08.00 – 09.00.
Resebeteenden – Så får vi fler att resa aktivt och hållbart. Sonja Forward, Statens väg- och transportforskningsinstitut.
Rapporten Resebeteenden – så får vi fler att resa aktivt och hållbart är framtagen inom ramen för ett projekt kallat Synteser för stärkt omställningsförmåga, finansierat av Trafikverket. Projektet syftar till att sammanfatta kunskap, den senaste forskningen, inom områden med stor relevans för aktörer verksamma inom transportområdet. Sonja Forward är Doktor i psykolog och forskningsledare vid Statens Väg och Transportforskningsinstitut. Sedan 1992 har hon ansvarat för en rad olika projekt både nationellt och internationellt och har utvecklat en god kunskap inom områdena hållbart resande och trafiksäkerhet.
Tisdag 12 november kl 08.00 – 09.00.
Verktyg och arbetssätt som kommuner kan använda sig av i arbetet med aktiv transport. Carolina Klüft och Hannah Reijs Richards, Generation Pep.
Generation Pep berättar om organisationens arbete för barn och ungas hälsa där aktiv transport är en viktig pusselbit. De beskriver hälsoläget för barn och vad vårdnadshavares uppger för hinder och möjligheter runt att låta sina barn gå eller cykla tills skolan. De tipsar också om verktyg och kampanjer för att komma igång med aktiv transport.
Tisdag 19 november kl 08.00 – 09.00.
1. Cykellek i Varberga – En plats skapad för att lära sig och öva att cykla. Anna Maria Hellner, ÖBO.
Att lära sig att cykla kräver plats. Få städer har dedikerade platser där barn och för den delen vuxna tryggt kan öva cykling utan att riskera att krocka och utgöra fara för andra trafikslag. Med utpekade platser designade för att uppmuntra och utveckla nybörjare i olika åldrar kan fler uppmuntras att lära sig att cykla och i förlängningen välja cykel som transportmedel i vardagen. ÖBo:s satsning består av platser för cykellek och övning i olika nivåer och svårighetsgrader. ÖBo:s cykellek uppmuntrar barn i förskoleåldern att öva grundläggande cykelfärdigheter såsom balans, start och stopp i enklare cykelövningsbanor med asfalterade slingor med svängar, mindre gupp och kortare sträckor med andra underlag.
2. Inkluderande cykling – Hur når vi dit? Dag Balkmar, Örebro universitet.
Insatser för att stärka cykelkulturen kräver att man tar hänsyn till och hanterar olika socio-kulturella, materiella, kroppsliga och rumsliga barriärer och möjligheter. I den här presentationen drar Dag Balkmar lärdomar från projektet Familjers vardagsmobilitet i socialt utsatta områden för att förstå hur förutsättningar för mer inkluderande cykling kan främjas.
Anmäl dig HÄR.
Kontakt:
Lucas Forsberg, Rörelsenätverket Örebro Län.
lucas.forsberg@rfsisu.se
Josefin Sejnelid, Generation Pep.
josefin.sejnelid@rfsisu.se